Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Päijät-Hämeen Pelastuskoirat Ry

 

Yleistä

Päijät-Hämeen Pelastuskoirat ry on perustettu vuonna 1990. Olemme Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun Lahden seudun paikallistoimikunnan jäsenyhdistys. Tavoitteenamme on kouluttaa pelastuskoiraohjaajia ja pelastuskoiria toimimaan yhdistyksemme hälytysryhmässä. Hälytyksen saatuaan ryhmä toimii viranomaisten apuna henkilöetsintätehtävissä.

Toimimme Päijät-Hämeen alueella yhteistyössä viranomaisten ja muiden Vapepan eli vapaaehtoisen pelastuspalvelun organisaatioiden kanssa etsittävän löytämiseksi. Toimialueemme on Lahti ympäristökuntineen. Pääsääntöisesti kadonneen henkilön etsinnät tapahtuvat maasto- tai kaupunkiolosuhteissa. Lisäksi olemme kouluttaneet koiria Lahden kaupungin väestönsuojeluorganisaatioon, joten osa koirista osaa rauniotyöskentelyn. Rauniokoulutettuja koiria käytetään esimerkiksi varmistamaan ettei sortuneen rakennuksen sisään ole jäänyt ihmisiä loukkuun.

Kattojärjestömme on Suomen Pelastuskoiraliitto jonka alaisuudessa toimimme yhdessä Espoon, Etelä-Savon, Itä-Hämeen, Kotkan, Kymenlaakson, Länsirannikon, Länsi-Uudenmaan, Oulun Läänin, Oulunseudun, Myrskylän, Pohjanmaan, Saimaan, Tampereen, Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Varsinais-Suomen sekä Ahvenanmaan pelastuskoirayhdistysten kanssa. 

Tärkein syy lähteä mukaan pelastuskoiratoimintaan on henkilön halu kouluttautua auttajaksi.  Yhdistyksemme jäsenet sitoutuvat toimintaan omien mahdollisuuksiensa mukaan - myös siinä tapauksessa että omasta koirasta ei valmistuisikaan hälytyskelpoista haku- ja/tai jälkikoiraa.

Hälytyskoirakoiden vaatimuksista ja toiminnasta

Pelastuskoiria koulutetaan sekä haku- että jälkityöskentelyyn. Hakukoira etsii ilmavainuisesti seuraten ilman mukana kulkeutuvaa ihmisen hajua. Jälkikoira puolestaan etsii maavainuisesti seuraten ihmisestä maahan jäänyttä hajujälkeä.

Koirapartiot pyritään lähettämään pelastustehtäviin etujoukoissa, koska koulutettu koira on tehokas apu kokeneen ja osaavan ohjaajan kumppanina. Koirapartio pystyy lyhyessä ajassa tarkastamaan laajojakin alueita, joiden läpikäymiseen pelkästään ihmisvoimin menisi todella kauan. Koira myös kykenee työskentelemään ja liikkumaan sellaisessakin maastossa, jossa ihmisten on hyvin vaikea kulkea.

Meillä koirapartioon kuuluu koira, koiranohjaaja sekä suunnistaja. Koiranohjaaja toimii partionjohtajana joka tekee etsintäsuunnitelman annetun alueen mahdollisimman kattavaa läpikäyntiä varten. Tehtävän aikana koiranohjaaja seuraa koiran reaktioita ja tulkitsee niitä. Suunnistaja pitää partion kartalla suunnitelman mukaan ja toimii aktiivisesti etsintäpartion toisena osapuolena. Hän havainnoi ympäristöään ja esimerkiksi antaa ensiapua tai hälyttää apua tarvittaessa. Koiran reaktioiden seuraaminen ja oikea tulkinta on ensiarvoisen tärkeää, sillä niitä seuraamalla pyritään löytämään etsittävä ja uusia vihjeitä kadonneen sijainnista tai etsittävälle kuuluvista esineistä.

Vähimmäisvaatimuksena Päijät-Hämeen Pelastuskoirien hälytysryhmäläisille ovat seuraavat jatkuvasti kehitettävissä olevat osaamisalueet: Etsintäkurssi, ensiaputaidot (voimassa oleva ea1 tai ammatin tuomat ea-taidot, hyvä suunnistustaito, viestintätaidot, hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto.

Hälytyskelpoisen koiran tulee lyhyesti sanottuna olla fyysisesti pelastuskoiraksi sopiva, luonteeltaan ystävällinen, ohjaajansa hallinnassa ja suorittanut vähintään haku- tai jälkiloppukokeen (päivä- ja pimeäosuus) Suomen Pelastuskoiraliiton sääntöjen mukaan. Vuoden 2014 alusta lähtien on lisäksi suoritettava käyttöönottotarkastus, joka on Palveluskoiraliiton, Pelastuskoiraliiton ja poliisin yhdessä laatima testi. 

Hälytysryhmässä toimivan pelastuskoiran tulee osoittaa kelpoisuutensa toistuvilla taidontarkistuskokeilla.